نورالأصفیاء

مسجدومجتمع فرهنگی،آموزشی وپژوهشی حضرت نورالأصفیاء عجل الله تعالی فرجه الشریف

نورالأصفیاء

مسجدومجتمع فرهنگی،آموزشی وپژوهشی حضرت نورالأصفیاء عجل الله تعالی فرجه الشریف

نورالأصفیاء
آخرین نظرات

عمل به این سوره هم واجب است !

دوشنبه, ۱۸ دی ۱۳۹۱، ۰۸:۳۵ ق.ظ

بسم الله


 

یکی از سوره های قرآن که در آن احکام عملی و مفاهیم مهم آمده و به تلاوت آن بسیار سفارش شده سوره نور است.

سوره نور شصت و چهار آیه دارد و در مدینه نازل شده است. گفته شده به خاطر آیه نور(آیه 35) که در این سوره آمده، این سوره نیز به نام سوره نور است.


حجاب

پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: "من قرء سورة نور اعطى من الاجر عشر حسنات بعدد کل مۆ منة و مۆ من فیما مضى و فیما بقى "(کسى که سوره نور را بخواند (و محتواى آن را در زندگى خود پیاده کند) خداوند به عدد هر زن و مرد با ایمانى در گذشته و آینده ده حسنه به عنوان پاداش به او خواهد داد.)

به خاطر توصیه به عفت و پاکدامنی که در این سوره آمده، در روایات به یادگیری و قرائت این سوره توسط زنان سفارش شده است.

در حدیث دیگرى امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: "حصنوا اموالکم و فروجکم بتلاوة سورة نور و حصنوا بها نسائکم ، فان من ادمن قرائتها فى کل یوم او فى کل لیلة لم یزن احد من اهلبیته ابدا حتى یموت "(اموال خود را از تلف و دامان خود را از ننگ بى عفتى حفظ کنید به وسیله تلاوت سوره نور، و زنانتان را در پرتو دستوراتش از انحرافات مصون دارید که هر کس قرائت این سوره را در هر شبانه روز ادامه دهد احدى از خانواده او هرگز تا پایان عمر گرفتار عمل منافى عفت نخواهد شد.)

در آیه اول این سوره آمده است: "سورَةٌ أَنزَلْنَهَا وَ فَرَضنَهَا وَ أَنزَلْنَا فِیهَا ءَایَتِ بَیِّنَتٍ لَّعَلَّکمْ تَذَکَّرُونَ"([این] سوره‏اى است که آن را فرو فرستادیم، و [عمل به آن را] واجب نمودیم، و در آن آیات روشنى نازل کردیم، شاید شما متذکّر شوید) (1 / نور)

کلمه «سوره» از ریشه «سور» به معنای دیوار ساختمان و بنا است و به همین تناسب به معنای بلندی و برافراشته بودن ساختمان و بنا آمده است؛ و از آنجایی که مفاهیم بلند و آسمانی آن فراتر از اندیشه و خرد بشری است، به آن «سوره» گفته شده است.

برای پیشگیری از انحرافات، فرو افکندن نگاه از نامحرم برای مردان و زنان وحجاب زنان مسلمان را مطرح می نماید و توصیه به ازدواج آسان برای جوانان به عنوان پاسخی مشروع به نیازهای جنسی می شود

همچنین به بخشی از آیات قرآن که برای یک غرض باشد در درون و چارچوب یک سوره آمده است و بخشی از کتاب خدا را تشکیل می‏دهد که به آن مجموعه از آیات سوره گفته می شود.

این سوره که درباره آن فرموده: « أَنزَلْنَهَا وَ فَرَضنَهَا »، معنایش این است که عمل به احکامى که در آن آمده است را واجب نمودیم ، که آن عمل به آنچه خدا واجب نموده و ترک آنچه حرام نموده است.

برخی منظور از « آیات بینات» را آیه نور، و آیات بعد از آن که درباره حقیقت ایمان و کفر و معارف الهى است، می دانند. محتوای این سوره شامل مسائل مختلفی است و بیشتر درباره عفت و پاکدامنی و راه های مبارزه با آلودگی های جنسی و پاکسازی اجتماع از انواع این آلودگی هاست.

محتوای سوره به طور خلاصه شامل : مجازات شدید زنا برای زن و مرد مطرح می شود. در ادامه آیات تاکید می کند که اجراى این حد شدید مسأله مهمی است، و از نظر موازین قضائى اسلام شرط سنگینى دارد، نسبت به غیر مرد و همسرش چهار شاهد و در مورد مرد و همسرش حکم لعان باید اجرا گردد، و حتى اگر کسى که دیگرى را متهم مى سازد نتواند ادعاى خود را در محکمه قضاوت اسلامى به ثبوت برساند خود مجازات شدید (چهار پنجم حد زنا) خواهد داشت ، تا کسى تصور نکند مى تواند با متهم ساختن دیگران به سادگى آنها را به مجازات اسلامى بکشاند، بلکه به عکس خودش گرفتار مجازات خواهد شد.

سپس جریان "افک" و تهمتی که به یکی از همسران پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) زدند، و برخورد قاطع با شایعه سازی درباره افراد پاک بیان می گردد.

این سوره که درباره آن فرموده: « أَنزَلْنَهَا وَ فَرَضنَهَا »، معنایش این است که عمل به احکامى که در آن آمده است را واجب نمودیم ، که آن عمل به آنچه خدا واجب نموده و ترک آنچه حرام نموده است

و در آیات بعد توصیه به هم کفو بودن همسران و ازدواج افراد پاک با همسران پاک می نماید. و برای پیشگیری از انحرافات، فرو افکندن نگاه از نامحرم برای مردان و زنان وحجاب زنان مسلمان را مطرح می نماید و توصیه به ازدواج آسان برای جوانان به عنوان پاسخی مشروع به نیازهای جنسی می شود.

در آیات بعدی بخشى از مسائل مربوط به توحید و مبدء و معاد و تسلیم بودن در برابر فرمان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) را ذکر مى کند چرا که پشتوانه همه برنامه هاى عملى و اخلاقى همان مسائل اعتقادى و ایمان به مبدء و معاد و نبوت است ، و تا این ریشه نباشد میوه عمل شکوفا نمى گردد.و در ادامه سخن از حکومت جهانى مۆ منان صالح به میان آمده است.

سپس مسائل تربیتی فرزندان و ارتباط آنها با والدین در زمان هایی که احتمال دارد پدر و مادر با هم خلوت کنند، که فرزندان بدون اجازه وارد اطاق نشوند.تا ازبروز برخی انحرافات فکری برای فرزندان جلوگیری شود.وهمچنین مسائل دیگری در آداب معاشرت خانوادگی که با مسائل جنسی ارتباط ندارد و همچنین مسائلی دیگر مطرح می شود.

فاطمه خالکی

بخش قرآن تبیان

۹۱/۱۰/۱۸
منتظران ظهور/ مجتبی دهقانی پوده

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">